top of page
Zoeken
  • Peter Suijker

Ontspanningsoefeningen


Er staan 9 nieuwe ontspanningsoefeningen op mijn site (voor cliënten te beluisteren en downloaden via 'clientlogin'). Het zijn spierontspannings- en mindfulnessoefeningen.

Progressieve Relaxatie of Spierontspanning is een ontspanningsoefening ontwikkeld door de psycholoog Edmund Jacobson. Tijdens deze ontspanningsoefening span je je spieren sterk aan, waarna je ze weer ontspant en geniet. Je creëert hiermee een zwaar gevoel in je spieren waardoor ze zich ontspannen. Door regelmatig deze oefening met aandacht te herhalen leer je spanning - zowel in je spieren als 'psychische stress' - vroegtijdig herkennen en kun je die actief loslaten.

Progressieve relaxatie in combinatie met geleide fantasie heeft gunstige effecten op pijn, kwaliteit van leven en mentale gezondheid (Chen, Y.L. en A.J.P. Francis, 2010).

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), in het Nederlands vertaald als Aandachtgerichte Cognitieve Therapie, richt zich specifiek op het ontwikkelen van een andere houding tegenover problemen. Deze houding kenmerkt zich door nauwkeurig waarnemen, toelaten, niet-reageren en niet-oordelen waardoor er ruimte komt voor acceptatie. Mindfulness heeft twee componenten. De eerste betreft zelfregulatie van de aandacht. De aandacht is gericht op de onmiddellijke ervaringen en het herkennen van mentale gebeurtenissen in het huidige moment. De tweede component is de nieuwsgierige en accepterende houding tegenover dat wat ervaren wordt. Elke gedachte, elk gevoel en elke lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten, zonder er onmiddelijk een waardeoordeel over uit te spreken en zonder er iets aan te willen veranderen. Mindfulness kan worden aangeleerd. Traditioneel wordt hiervoor een aantal technieken gebruikt die ontleend zijn aan inzichtmeditatie-oefeningen. De meest gebruikte methoden zijn de bodyscan-meditatie, meditatie gericht op de ademhaling, keuzevrije meditatie en dagelijkse activiteiten met aandacht uitvoeren. Centraal in deze oefeningen staat dat men oude, ingesleten en automatische gewoonten leert herkennen en loslaten.


112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Frontfoto XL met beeldmerk.jpg
bottom of page