De psychodynamiek van burn-out.

Over de relatie tussen angst en verdriet.

Tekst achterkant.

Burn-out is niet het gevolg van hard werken als zodanig. Het ontstaat doordat iemand voortdurend psychische spanning ervaart in zijn werk en/of privéleven. De ‘draagkracht’ en de ‘draaglast’ zijn dan te lang uit balans geweest. Maar wat is eigenlijk de onderliggende psychodynamiek die tot chronische overbelasting leidt en die soms zo hardnekkig is dat iemand opnieuw een burn-out krijgt? En welk innerlijk veranderingsproces is nodig om dat te voorkomen? 

In dit boek geeft de auteur antwoord op deze vragen vanuit de integratieve psychotherapie en illustreert hij zijn zienswijze met voorbeelden uit zijn praktijk en persoonlijke leven.

Het boek geeft kernachtig en tegelijkertijd diepgaand inzicht in de psychologische oorzaak en de aanpak van burn-out en is aan te bevelen voor coaches, counselers, psychotherapeuten en hun cliënten.

Fragment uit de inleiding

 

Het is wat uit de hand gelopen. Ooit als enkele pagina’s bedoeld om mijn cliënten uit te leggen wat mijn aanpak is bij (de preventie van) chronische overspanning, groeide deze tekst tot de omvang van een heus artikel en uiteindelijk werd het een boek. En dan te bedenken dat ‘begrenzen’ een centraal thema is bij het tegengaan van stress.

 

Het thema ‘overspanning’ raakt mij niet alleen persoonlijk - het is ook mij overkomen zoals u later zult lezen - maar het heeft tevens, en ongetwijfeld daarom, mijn professionele belangstelling. In mijn praktijk voor coaching en psychotherapie begeleid ik regelmatig mensen die overspannen zijn geraakt en hun werk tijdelijk hebben moeten neerleggen. Niet zelden is dit voor iemand een heel nare en ingrijpende ervaring, die gepaard gaat met lichamelijke klachten en psychische pijn.

 

Hoewel de levens en problemen van mensen uniek zijn, is het mogelijk de specifieke psychische krachten te onderkennen die aan chronische overspanning ten grondslag liggen. Het doorzien en veranderen van die psychodynamiek is essentieel, zeker indien cognitief inzicht onvoldoende blijkt om eigen gedrag te kunnen veranderen na een burn-out. Soms zijn er namelijk onbewuste krachten in een mens werkzaam die emotionele instabiliteit blijven veroorzaken. Door de verandering van die psychodynamiek kan iemand een nieuw, duurzaam evenwicht verwezenlijken, waardoor hij in staat zal zijn om gezonde keuzes te maken in werk- en privésituatie. Daarmee is iedere vorm van stress natuurlijk niet uitgebannen, maar het leven kan dan in ieder geval wel zonder overspanning worden geleefd.

Fragment uit hoofdstuk over de relatie tussen angst en verdriet.

 

De angst draagt zorg voor het verdriet (en streeft dus eigenlijk naar geluk). Zoals ‘faalangst’ het verdriet wil voorkomen om in de ogen van een ander tekort te schieten en afgewezen te worden. Of zoals ‘verlatingsangst’ er is om het verdriet om alleen te zijn tegen te gaan. Of zoals ‘smetvrees’ bestaat om iemand te besparen dat hij het verdriet moet dragen om ziek te zijn of dood te gaan. Als mensen hebben we dus onze angst nodig om verdriet te voorkomen, terwijl de angst zelf ons paradoxaal genoeg niet gelukkig maakt.

Eerste reacties

"Wat een verademing, dit boek! Zeer toegankelijke, meeslepende schrijfstijl (en ook professioneel!), goed onderbouwd én praktisch toegelicht. Knap bij een boek met zoveel inhoud. Waardevol dat je je eigen ervaring beschrijft; dit maakt het boek persoonlijk, eerlijk en hoopvol!" (Eliane van den Berg)

"Ik vind de vermenging van cases en theorie zeer prettig. Daarnaast ben je een prettige schrijver, helder, compact, analytisch en met veel compassie. Ook je eigen verhaal vond ik ontroerend. Je had het wel een keer aangestipt maar natuurlijk nooit in zoveel detail. Verder realiseer ik me nog meer wat enorm ingewikkeld vak je beoefent en hoe waardevol het kan zijn voor de mensen die je helpt." (Frans Noordam)

Inhoud

Introductie

 

1. Sein Brand Meester

Omgevingsdynamiek - Psychodynamiek

 

2. Onopgelost

 

3. De relatie tussen angst en verdriet

Verdriet - Woede - Uitingsvormen

 

4. Beschermingswijzen

Onbewust - Kwaliteiten - Zelfbeeld - Breekpunt

 

5. Als de muur valt

Risicoprofiel - Somberheid - Tegenkracht

 

6. Autonome positie

Vergroeiing - Onvoldoende autonomie -         Externe beheersingsoriëntatie - Ziektewinst

 

7. Brein en burn-out

Hormonen - Plasticiteit - Breinevolutie

 

8. Fasen in de begeleiding van burn-out

Rust - De diepte in - Verandering in werk - Aan het werk

 

9. Verandering van de psychodynamiek

Regie - Zwaartepunt in persoonlijkheid - Imaginatie - Complex

 

10. Victor

Uitgevallen - Naar de oorsprong - Emotionele intelligentie - Op zoek naar de angst - Bij het verdriet - Integratie - Terug

 

Noten

Literatuur

Over de auteur

Boek bestellen

 

Prijs € 17,50 

 

Te bestellen bij:

- Boekenbestellen.nl (1,95 verzendkosten, levertijd 3 dagen),

- BOL.COM (2,99 verzendkosten, levertijd 2 weken)

- of te verkrijgen bij de boekhandel.

 

De psychodynamiek van burn-out. Over de relatie tussen angst en verdriet. 127 pgs. Uitgeverij Pacem. ISBN 978-94-6345-592-3.

Bestel de Nederlandstalige uitgave bij boekenbestellen.nl via deze knop:

The psychodynamics of burnout. About the relationship between fear and sorrow. 117 pgs. Uitgeverij Pacem. ISBN 978-94-6345-593-0

Bestel de Engelstalige uitgave bij boekenbestellen.nl via deze knop:

uitgeverij

BOEKHANDELS

© 2019 Peter Suijker Coaching en Psychotherapie - Mauritsweg 35 - 3012 JT Rotterdam - info@petersuijker.nl - 06-51993299

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon